ŚWIĘTA W WERSJI LIGHT ? OCZYWIŚCIE, ŻE TAK !
Jeżeli chcecie zobaczyć jak nasz dietetyk przyrządza odchudzone dania wigilijne, oglądajcie nas w czwartek (24.12) w Dzień Dobry TVN między godziną 9.00 – 11.00
JAJKA INACZEJ
W dzień wolny można zaskoczyć domowników i podać zdrowe, ciekawe śniadanie. Na pewno wszyscy będą zdziwieni!
1. Oddziel białka od żółtek
2. Do białek dodaj szczyptę soli morskiej i ubij na sztywną pianę
3. Szynkę drobiową podsmaż na suchej patelni teflonowej
4. Pokrój szczypiorek
5. Pianę z białek wymieszaj z szynką i szczypiorkiem, dodaj pieprz ziołowy
6. Na blaszce wysmarowanej oliwą uformuj białka w kształcie kopca z dziurką na żółtko
7. Włóż do nagrzanego piekarnika (200ºC) na 2 min
8. Wyłóż żółtka w uformowane dziurki i zapiekaj kolejne 2 min
SMACZNEGO!
KURCZAK Z IMBIREM, KURKUMĄ I LIMINKĄ
Ciekawe połączenie dające niezwykle oryginalne doznania smakowe.
Imbir jest przyprawą, która działa zbawiennie na nasz układ pokarmowy – stymuluje produkcję soku żołądkowego i żółci, przeciwdziała wzdęciom, działa rozkurczowo. Ponadto imbir poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu wspomaga pamięć i koncentrację.
Kurkuma to główny składnik znanej przyprawy – curry. Wywodzi się z Indii, gdzie nazywana jest przyprawą życia. Kurkuma wykazuje silne działanie antyzapalne, również korzystnie wpływa na trawienie, w szczególności tłuszczów, sprzyja prawidłowej pracy wątroby i układu żółciowego.
Badania wykazują, że kurkumina zapobiega aktywowaniu nowotworów wywoływanych przez różne czynniki karcynogenne.
Limonki dzięki dużej zawartości wapnia i fosforu mają silne działanie odkwaszające, jak większość owoców cytrusowych pełnią ważną rolę w procesach utleniania. Są dobrym źródłem witaminy C.
KREWETKI W DIECIE
Krewetki są skarbnicą składników odżywczych. Jest to źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Są również bogate w wapń, żelazo, magnez i cynk. Zawarta w krewetkach astaksantyna zmniejsza stany zapalne i zwiększa ochronę przez wirusami i bakteriami.
SPAGHETTI Z KREWETKAMI
+ 100 – 150g krewetki
+ 50g makaron spaghetti razowy
+ 5g (łyżeczka) oliwy
+ ząbek czosnku
+ 3 – 4 łyżki przecieru pomidorowego (45-60g)
+ natka pietruszki
+ sól morska
1. Podsmaż pokrojony czosnek na oliwie, wrzuć opłukane i odsączone krewetki
2. Dodaj natkę pietruszki i sól morską
3. Poczekaj aż odparuje połowa wody (około 5 min)
4. Dodaj przecier pomidorowy, duś aż sos zgęstnieje
5. Podaj z makaronem